معناشناسی واژه لب و راههای وصول به مقام اولوالألباب
چكیده
یكی از مسائلی كه در مجموعه آموزههای دینی بهویژه قرآن و روایات به آن تأكید فراوان شده است، مسئله اولوالألباب و ویژگیها و اخلاق و رفتار آنهاست كه ما باید در كارها و رفتارمان به آنها تمسك جوییم و همچنین در قرآن و روایات اهلبیت و امامان معصوم (علیهمالسلام) برای وصول به مقام اولوالألباب راهكارهایی جهت راهنمایی و هدایت ما ارائه شده است.
قرآن كریم توجه خاصی را به بیان ویژگیهای اولوالألباب مبذول داشته و صفات و ویژگیهای مختلفی همچون استمرار و مداومت در یاد خدا، تفكر، آزاداندیشی، صبر، حلم و بردباری، علم و اموری از این قبیل را از ویژگیهای اولوالألباب برمیشمرد كه البته این ویژگیها به دو دسته ویژگیهای علمی ـ اعتقادی و عملی ـ رفتاری تقسیم میشوند كه ما در این پژوهش ضمن معناشناسی واژه لب،آنها رابیان می کنیم و همچنین از طریق بیان این ویژگیها، به راههای وصول به مقام اولوالألباب می رسیم.
دستاوردهای این تحقیق چنین است:
در قرآن كریم اصطلاحات و واژههای مترادفی برای اولوالألباب بیان شده است مانند: اولوالنهی، ذی حجر، عالمان، مدبرین و عاقلان. قرآن كریم برای عالمان مورداحترام خود ویژگیهایی مانند خشیت الهی، ابلاغ رسالت و نترسیدن، فروتنی و تسلیم در برابر حق برشمرده است. قرآن كریم ویژگیهای علمی ـ اعتقادی فراوانی برای اولوالألباب ذكر كرده است؛ مانند: ایمان، خشنودی، زهد، اظهار اطاعت از حق، توكل.
همچنین در قرآن كریم به بیان ویژگیهای عملی ـ رفتاری اولوالألباب پرداخته شده است؛ مانند: نماز، صلهرحم، تسلیم عملی در برابر حق، حلم و بردباری، شكر، صبر، صمت و سكوت و عدل.افزون بر این در این تحقیق، به بیان و ارائه راهكارهایی برای وصول و نزدیك شدن به مقام اولوالألباب مانند تقویت ایمان و همچنین راهكارهایی برای تقویت ایمان پرداخته شده است.
استاد راهنما: حجه الاسلام و المسلمين دکتر محمدرضا سازمند
استاد مشاور: حجه الاسلام و المسلمین دكتر محمدمهدی خواجه پور
نگارنده: خدیجه خالو محمدی
تاریخ دفاع:1396/01/28
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط حوزه سطح سه میبد در 1396/01/30 ساعت 10:27:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |