بررسی ابعاد فقهی ادله پزشکان در رابطه با سقط جنین
نشستی با موضوع «ادله فقهی وپزشکی سقط درمانی» و با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر میرخلیلی کارشناس فقه و اصول و اعضاء کارگروه احکام موسسه آموزش عالی برگزار گردید.
در این نشست استاد حوزه و دانشگاه ضمن اشاره به این نکته که یکی از مهمترین ویژگی های فقه شیعه پویایی آن است تاکید کرد که منظور از پویایی فقه این است که بر اساس ادله معتبر فقهی حکم مسائل جدید را استخراج کنند و درواقع استنباط ، استدلال و منطق باید بر فهم ما حاکم باشد . در ادامه در پاسخ به این سوال که اگر پزشک متوجه شود که جنین عقب مانده ذهنی است می توان اقدام به سقط کرد ؟ گفت : قبل از 4ماهگی که روح در جنین دمیده نشده یک زندگی نباتی در جریان است اگر کسی باعث سقط جنین شود گناه کرده اما دیه ندارد حتی اگر سقط جنین ضرورت داشته باشد حتی گناه هم ندارد اما از چهارماهگی به بعد احکام خاصی دارد . وی در ادامه افزود با امکاناتی که امروزه وجود دارد مانند سونوگرافی و آزمایشات ژنتیک و… اگر فرزندی ناقص به دنیا بیاید پدر و مادر مسئول هستند.
در ادامه جلسه یکی از اعضاء کارگروه بیان داشت حال اگر جنین از4ماهگی بگذرد و سالم باشد ولی جان مادر در خطر است در این حالت چه حکمی دارد ؟
دکتر میرخلیلی در پاسخ گفت در این زمینه نظرات زیادی وجود دارد ودرکل باید گفت که اگر پزشک در این زمینه وارد شود حتی گاهی والدین می توانند تقاضای قصاص کنند اما پزشک می تواند به مادر آموزش دهد که مثلا این دارو را مصرف کند تا جنین سقط شود مادر حق دفاع از جان خود در مقابل بیماری و یا جنین خود را دارد حتی بعد از 4ماهگی دفاع از نفس واجب است .
استاد حوزه و دانشگاه در پایان خاطر نشان کرد :اگر حاملگی باعث نقص عضو مادر مثلا نابینایی مادر شود هم اجازه سقط داده می شود البته در این شرایط احتیاط بیشتری نیاز هست .همچنین در مواردی که پزشک تشخیص می دهد کودک مدتی بعد از تولد از دنیا می رود و فقط به این دلیل که مادر 9ماه اذیت نشود اقدام به سقط جنین می کنند جایز نیست چرا که در این مورد جان مادر در خطر نیست
وی در پایان تاکید کرد البته در این زمینه ها فتواهای متفاوتی وجود دارد و هر فردی باید به نظر مرجع خود عمل کند .
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط حوزه سطح سه میبد در 1397/05/23 ساعت 04:47:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |